ΝΕΑ

Συμβουλές για τη σωστή θέρμανση του σπιτιού μας κατά τη χειμερινή περίοδο

sumvoules-gia-thermansi-to-ximona

Ρύθμιση θερμοκρασίας τη νύχτα ή κατά την απουσία

Μια λογική θερμοκρασία δωματίου κυμαίνεται από 19 ως 21 Co. Τη νύχτα πριν κοιμηθείτε φροντίστε να χαμηλώσετε τη θερμοκρασία στον θερμοστάτη κατά 2 – 3 βαθμούς. Με αυτό το τρόπο πετυχαίνετε και εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Ομοίως κατά την απουσία σας από το σπίτι (ειδικά τις μέρες με χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες) μην κλείνετε τη θέρμανση αλλά ρυθμίστε χαμηλότερα τη θερμοκρασία στο θερμοστάτη. Με το τρόπο αυτό πετυχαίνετε μικρότερες διακυμάνσεις θερμοκρασίας και βοηθάτε το σύστημα θέρμανσης σας να λειτουργήσει ηπιότερα και πιο αποδοτικά. 

Μόνωση

Χαλιά και μοκέτες λειτουργούν σαν μόνωση και βοηθούν ώστε να μειωθούν οι θερμικές απώλειες δια μέσου του δαπέδου σας. Όταν όμως υπάρχει σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης, τα χαλιά και οι μοκέτες επιδρούν αρνητικά και συστήνεται η απομάκρυνση τους, ιδιαίτερα σε περιόδους με πολύ χαμηλή εξωτερική θερμοκρασία.

Τις μέρες με λιακάδα και ηλιοφάνεια ανοίξτε τα παντζούρια και τις κουρτίνες και αφήστε το φως του ήλιου να μπει στο σπίτι. Με τον τρόπο μειώνετε την υγρασία και ζεσταίνετε το σπίτι σας με φυσικό τρόπο. Αντίστοιχα, μόλις πέσει ο ήλιος κλείστε τις κουρτίνες και τα παντζούρια  για να μειώσετε τις θερμικές σας απώλειες.

Ελέγξτε μπαλκονόπορτες και παράθυρα για πιθανή ανεπιθύμητη εισροή κρύου αέρα. Μονώστε με κατάλληλα μονωτικά υλικά (αεροστόπ, μονωτικά λάστιχα) για να μειώσετε τις απώλειες των χαραμάδων

Ρυθμίστε την υγρασία του σπιτιού σας      

Η υγρασία εντός του σπιτιού σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 60% αλλά ούτε να πέφτει κάτω από 40%. Το χειμώνα η χαμηλή υγρασία σε ένα χώρο (που είναι και το συνηθέστερο) δημιουργεί την αίσθηση χαμηλότερης θερμοκρασίας στο χώρο με αποτέλεσμα να ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη μας σε υψηλότερες θερμοκρασίες και να καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια. Αντιθέτως η υψηλή σχετική υγρασία μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στην αναπνοή και εμφάνιση μούχλας στις επιφάνειες των δομικών στοιχείων. Η αγορά ενός αφυγραντήρα ή ενός υγραντήρα κατά περίπτωση, βοηθάει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων.

Σωστή θέρμανση ανά χώρο   

Υπάρχουν περιπτώσεις που ορισμένοι χώροι του σπιτιού θερμαίνονται δυσκολότερα από άλλους. Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα παραγόντων όπως ο προσανατολισμός του κάθε χώρου, η μόνωση και τα κουφώματα του ή ακόμα και υπο-διαστασιολόγηση ή δυσλειτουργία των θερμαντικών του σωμάτων. Η λύση δεν είναι να ανεβάσετε τη θερμοκρασία στο θερμοστάτη καθώς αυτό μπορεί να αποφέρει ανεπιθύμητη αύξηση σε άλλους χώρους και κατανάλωση περισσότερης ενέργειας. Ελέγξτε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και αν μπορείτε να προβείτε στην επίλυση του για κάθε χώρο ξεχωριστά. Η χρήση θερμοστατικών κεφαλών στα σώματα σας θα βοηθήσει στη ρύθμιση των κατά τόπους θερμοκρασιών. Μην ξεχνάτε να κλείνετε τις εσωτερικές πόρτες για να κρατάτε τη θερμοκρασία του κάθε δωματίου σταθερή.

Σωστή χρήση μηχανικού και φυσικού αερισμού

Ο αερισμός του σπιτιού σας επιδρά άμεσα στην απόδοση του συστήματος θέρμανσης του. Συσκευές εξαερισμού όπως ο εξαεριστήρας μπάνιου ή απορροφητήρας στη κουζίνα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή και όσο χρειάζεται καθώς μπορούν να αποβάλλουν σε λίγη ώρα μεγάλες ποσότητες αέρα που έχετε πληρώσει για να ζεστάνετε. Ο φυσικός αερισμός του σπιτιού σας είναι απαραίτητος καθώς βελτιώνει την ποιότητα του εσωτερικού αέρα και μειώνει τις πιθανότητες μετάδοσης ασθενειών όπως η γρίπη ή ο COVID-19. Θα πρέπει όμως να γίνεται και αυτός με προσοχή, 5 – 10 λεπτά με τα ανοίγματα σας τελείως ανοιχτά ή 15-20 λεπτά με τα ανοίγματα σας σε ανάκληση είναι συνήθως αρκετά για να ανανεωθεί πλήρως ο αέρας εντός του σπιτιού σας. Τέλος ο αερισμός την ώρα της ημέρας που το σπίτι σας παρουσιάζει τα μέγιστα ηλιακά κέρδη είναι ένα παράδειγμα καλού συγχρονισμού κατά τη περίοδο του χειμώνα.

Μερικές ακόμα συμβουλές  

Αν έχουμε τζάκι στο σπίτι μας κλείνουμε την πεταλούδα όταν αυτό δεν χρησιμοποιείται για να εμποδίσουμε τις απώλειες μέσω της καμινάδας.

Δεν καλύπτουμε τα θερμαντικά σώματα του σπιτιού μας με ρούχα, έπιπλα ή διακοσμητικά στοιχεία. Αφήνουμε το αέρα να κυκλοφορήσει ελεύθερα γύρω από αυτά.

Προσέχουμε πάντα να τοποθετούμε το θερμοστάτη στη σωστή θέση έτσι ώστε να μετράει την όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτική θερμοκρασία του εσωτερικού αέρα.

Φροντίζουμε το ντύσιμο μας να είναι ανάλογο της εποχής ρυθμίζοντας έτσι τον «προσωπικό μας θερμοστάτη».

Φροντίζουμε πάντα για τη σωστή και τακτική συντήρηση του συστήματος θέρμανσης μας από καταρτισμένο και εξουσιοδοτημένο προσωπικό. Η πρόληψη αποδεικνύεται πάντα ευκολότερη και οικονομικότερη από την επιδιόρθωση.

  • Αν διαθέτετε συστήματα κλιματισμού με freon (οικιακές μονάδες split, συστήματα VRV κλπ.), προτείνουμε να αφήνετε κάποιες μονάδες ανοιχτές όλο το βράδυ ώστε να μην πέφτει πολύ η θερμοκρασία στο εσωτερικό των χώρων την άλλη μέρα το πρωί λόγω των κρύων δομικών στοιχείων. Ειδικά αν πρόκειται για επαγγελματικούς χώρους, προτείνουμε να αφήνετε ανοιχτές τις μονάδες σε χώρους με μεγάλες απώλειες (π.χ. δίπλα στη τζαμαρία, σε χώρους υποδοχής όπου ανοιγοκλείνουν οι πόρτες κλπ.)
  • Αν διαθέτετε συστήματα θέρμανσης όπου το εργαζόμενο μέσο είναι το νερό (λέβητες αερίου και αντλίες θερμότητας), προτείνουμε να αφήνετε τις μονάδες ανοιχτές έστω σε συντηρητική θερμοκρασία ώστε να λειτουργεί ο κυκλοφορητής (ακόμα κι όταν είστε απόντες από το σπίτι ή την επιχείρησή σας) για να μην υπάρξει περίπτωση παγώματος του νερού που υπάρχει στους σωλήνες.
  • Αν το σύστημά σας είναι μόνο για ψύξη (δηλαδή ψύκτης-chiller), προτείνουμε να το αδειάσετε από νερό με τη βοήθεια υδραυλικού ώστε να μην έχετε προβλήματα με σπασμένα υδραυλικά εξαρτήματα κατά τις αρχές της θερινής περιόδου.

Related Posts