Τα κλιματιστικά αποδεικνύονται όχι μόνο αποδοτικά, αλλά και οικονομικά, ακόμα και στην περίπτωση θέρμανσης χώρων του σπιτιού. Για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας όμως απαιτείται προσοχή κατά την επιλογή του.
Με τις αυξήσεις στις τιμές θέρμανσης, πλέον μια οικονομικά λύση είναι η χρήση κλιματιστικών για την θέρμανση χώρων μας.
Ανάλογα με τον τύπο κλιματιστικού, την ενεργειακή του κατάταξη και τις ώρες και συνθήκες λειτουργίας του μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλη οικονομία και σε γρήγορη απόσβεση του κόστους απόκτησης τους.
Τύποι κλιματιστικών και εξοικονόμηση ενέργειας
Τα κλιματιστικά οικιακής χρήσης χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τις παλαιού τύπου μονάδες σταθερών στροφών (On- Off) και αυτές μεταβλητού ρυθμού, γνωστές και ως inverter.
Οι μονάδες σταθερών στροφών είναι μονάδες παλαιές, δεν υπάρχουν σήμερα στην αγορά, είναι σταθερής απόδοσης και λειτουργούν ή παύουν τη λειτουργία τους, ανάλογα με την θερμοκρασία του κλιματιζόμενου χώρου. Λόγω της συνεχόμενης ενεργοποίησης/απενεργοποίησης της συσκευής, έχουν αυξημένη κατανάλωση. Στην περίπτωση που κάποιος έχει παλαιού τύπου κλιματιστικό προτείνεται να αντικατασταθεί με Inverter για μειωμένη κατανάλωση.
Στην δεύτερη κατηγορία, στην οποία μειώνεται σημαντικά η κατανάλωση ενός κλιματιστικού ανήκουν τα κλιματιστικά που λειτουργούν με την τεχνολογία inverter. Σε αυτή τη περίπτωση, τα κλιματιστικά μεταβάλουν το ρυθμό λειτουργίας τους, και κατά συνέπεια την κατανάλωση τους , ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο.
Η επιλογή μιας νέας κλιματιστικής μονάδας που χρησιμοποιεί την τεχνολογία Inverter μπορεί να εξασφαλίσει τόσο τη θερμική άνεση του χρήστη όσο και οικονομία κατά τη λειτουργία της.
Ενεργειακή κατάταξη
Η ενεργειακή κατάταξη κάθε κλιματιστικού αναγράφεται σε μια ετικέτα, μαζί με άλλες χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν στη λειτουργία και στην κατανάλωση του κλιματιστικού.
Οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνουν την ετήσια κατανάλωση, την ισχύ, την απόδοση, αλλά και τα επίπεδα θορύβου τόσο της εσωτερικής όσο και της εξωτερικής μονάδας.
Η ενεργειακή κατάταξη κυμαίνεται από Α+++ μέχρι D και οι συσκευές κατηγοριοποιούνται ανάλογα με την ισχύ και την κατανάλωσή τους. Οι συσκευές κατηγορίας Α+++ είναι οι πιο αποδοτικές συσκευές και κατά συνέπεια οι πιο οικονομικές στη χρήση τους, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να περιλαμβάνουν και επιπλέον λειτουργίες, καθώς συνήθως είναι και πιο ανεπτυγμένες τεχνολογικά.
Διαστασιολόγηση του συστήματος
Κατά την επιλογή του κλιματιστικού, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία, ώστε να επιλεγεί μια μονάδα κατάλληλης δυναμικότητας/ισχύος.
Ο συγκεκριμένος τομέας παίζει τεράστιο ρόλο στην εξοικονόμηση ενέργειας, αφού ένα κλιματιστικό μικρότερης ή μεγαλύτερης ισχύος από αυτή που είναι η καταλληλότερη για το χώρο έχει ως αποτέλεσμα αυξημένο κόστος λειτουργίας.
Ένα σύστημα μικρότερης δυναμικότητας από αυτή που είναι καταλληλότερη για το χώρο αναγκάζεται να λειτουργεί σε πλήρες φορτίο σε όλη τη διάρκεια χρήσης και κατά συνέπεια έχει αυξημένο κόστος λειτουργίας και πολλές φορές χωρίς ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
Συνθήκες λειτουργίας
Πολύ βασικό ρόλο κατά τη θέρμανση χώρων παίζουν οι συνθήκες λειτουργίας. Για την επίτευξη θερμικής άνεσης στους κλιματιζόμενους χώρους και την ταυτόχρονη εξοικονόμηση ενέργειας κρίνεται απαραίτητη η ρύθμιση του θερμοστάτη στους 20-21οC. Υψηλότερες θερμοκρασίες από αυτή όχι μόνο δεν αυξάνουν την άνεση του χρήστη, αλλά μειώνουν την απόδοση του κλιματιστικού, καθώς θέτουν ως στόχο θερμοκρασίες που δεν μπορούν να επιτευχθούν εύκολα, με αποτέλεσμα το κλιματιστικό να λειτουργεί συνέχεια στη μέγιστη ισχύ.
Επιπλέον, πολύ βασικό ρόλο έχει και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα, σε χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος, μικρότερες των 0oC, μειώνεται η απόδοση των συσκευών, καθώς μπορούν να αντλήσουν λιγότερη θερμότητα από το περιβάλλον. Έτσι, ανάλογα με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούν μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα αποδοτικές και οικονομικές. Οι ώρες για τις οποίες λειτουργούν είναι ένας επιπλέον παράγοντας για οικονομική βιωσιμότητα της χρήσης των κλιματιστικών ως βασική μέθοδο θέρμανσης. Όταν δεν απαιτείται η θέρμανση του χώρου, πρέπει να απενεργοποιούνται, όπως για παράδειγμα τις ώρες ύπνου ή τις ώρες που ο χώρος είναι άδειος. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούν να βοηθήσουν και νέες τεχνολογίες που εμφανίζονται τον τελευταίο καιρό στα κλιματιστικά, τα οποία χρησιμοποιούν αισθητήρες για τον έλεγχο παρουσίας ατόμων στο χώρο ή όχι, αλλά και τεχνολογίες ασύρματης δικτύωσης για τον απομακρυσμένο έλεγχο της συσκευής.
Κατανάλωση
Τα κλιματιστικά είναι ιδιαίτερα αποδοτικές συσκευές με συντελεστή απόδοσης μεγαλύτερο από 1. Τα κλιματιστικά σταθερών στροφών έχουν συνήθως συντελεστή απόδοσης που κυμαίνεται από 1,5-2, ενώ στην περίπτωση των κλιματιστικών τύπου inverter ο συντελεστής απόδοσης μπορεί να φτάσει μέχρι και το 5. Για την κατάταξη των κλιματιστικών στην ενεργειακή κλάση που αντιστοιχούν λαμβάνεται υπόψη ο εποχιακός βαθμός ενεργειακής απόδοσης σε θέρμανση (Seasonal Coefficient Of Performance-SCOP). O δείκτης αυτός υπολογίζεται από το κλάσμα της θέρμανσης που παρέχεται προς την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται. Κατά συνέπεια, με χρήση αυτού του δείκτη μπορεί να υπολογιστεί και το κόστος λειτουργίας του κλιματιστικού για την περίοδο θέρμανσης.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο 2310 440844 και μέσω της σελίδας Επικοινωνία