ΝΕΑ

Ιδανική υγρασία στο εσωτερικό του σπιτιού κατά τη χειμερινή περίοδο

ιδανική υγρασία 1024x720

Υγρασία της ατμόσφαιρας είναι η ποσότητα των υδρατμών του αέρα γύρω μας. Στα μετρολογικά δελτία συνήθως αναφέρεται η σχετική υγρασία σε ποσοστό επί τοις 100, με υγρασία 100% όταν ο αέρας είναι κορεσμένος από υδρατμούς.

Έχοντας τα επίπεδα υγρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού ρυθμισμένα στα σωστά επίπεδα εξασφαλίζουμε σωστή λειτουργία των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού. Δηλαδή  η ιδανική υγρασία βοηθά να αισθάνεστε δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη τον χειμώνα.

Αν τα επίπεδα δεν είναι τα επιθυμητά τότε όχι μόνο δεν είναι άνετη η διαβίωση αλλά όλη η οικογένεια μπορεί να έχει προβλήματα από βακτήρια, μικρόβια, ακάρεα και πολλά άλλα.
Στο ερώτημα πόση υγρασία πρέπει να έχει ένα σπίτι απαντάμε ότι η βέλτιστη υγρασία είναι 40-50%.
Η χαμηλή υγρασία τη χειμερινή περίοδο μπορεί να επηρεάσει την αίσθηση θερμότητας στο χώρο μας. Όταν τα επίπεδα υγρασίας μέσα στο σπίτι πέφτουν, αισθανόμαστε τον αέρα πιο δροσερό. Έτσι δυναμώνουμε τον θερμοστάτη σε βαθμούς ή βάζουμε το κλιματιστικό μας στη δυνατή λειτουργία, με αποτέλεσμα την αυξημένη κατανάλωση ενέργειας.

Μπορούμε να αφαιρέσουμε υγρασία από το χώρο μας, αερίζοντας τους χώρους μας τις μεσημεριανές ώρες, για να εκμεταλλευτούμε τη φυσική θερμότητα ή βάζοντας το κλιματιστικό στη λειτουργία αφύγρανσης.

Tip: Μπορούμε να προσθέσουμε υγρασία στο χώρο μας εύκολα, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προαναφέραμε, βάζοντας μια βρεγμένη πετσέτα σε ένα σώμα του καλοριφέρ ή βάζοντας ένα δοχείο με νερό στο χώρο.

Εάν το σπίτι μας έχει υψηλά επίπεδα υγρασίας, τότε μπορεί να παρατηρηθούν μια σειρά από προβλήματα με σημαντικότερο αυτό της συμπυκνώσεως των υδρατμών.
Τα συνηθέστερα προβλήματα είναι αυτά της δημιουργίας μούχλας, μυκήτων, ακάρεων. Μπορεί επίσης να επηρεάζουν στον σχηματισμό επικίνδυνων χημικών ουσιών που υπάρχουν στα δομικά υλικά όπως η φορμαλδεΰδη και το όζον.

Κατά την διάρκεια του χειμώνα μπορεί να παρατηρήσετε σε δωμάτια με υψηλή υγρασία συμπυκνώματα των υδρατμών πάνω στα παράθυρα. Όλη αυτή η υγρασία που μπορεί να είναι εγκλωβισμένη μέσα στον αέρα ταξιδεύει και περνά μέσα από τους τοίχους. Έτσι λοιπόν μπορεί να βλέπετε υγρασία στο ταβάνι, υγρασία στο τοίχο, να βλέπετε φθορά της μπόγιας και δημιουργία μούχλας.

Tip: Μπορούμε να αφαιρέσουμε υγρασία από το χώρο μας, αερίζοντας τους χώρους μας τις μεσημεριανές ώρες, για να εκμεταλλευτούμε τη φυσική θερμότητα ή βάζοντας το κλιματιστικό στη λειτουργία αφύγρανσης.

Συνοψίζοντας τα οφέλη από την ιδανική υγρασία του σπιτιού:

  • Αίσθημα ευεξίας και άνεσης
  • Χαμηλότεροι λογαριασμοί θέρμανσης
  • Καλύτερη υγεία με λιγότερες αλλεργίες, κρυολογήματα κ.λ.π
  • Λιγότερα βακτήρια και μικρόβια
  • Εξαφάνιση μούχλας
    Ένα γερό σπίτι χωρίς φθορές από την υγρασία σε τοίχους και ταβάνι.

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για οποιαδήποτε διευκρίνηση, επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά στο 2310-440844 ή μέσω της σελίδας Επικοινωνία.

Related Posts