ΝΕΑ

Είναι απαραίτητος ο χημικός καθαρισμός σωμάτων σε αντικατάσταση λέβητα;

einai-aparaititos-o-ximikos-katharismos-somatob-se-antikatastash-levita

Ο χημικός καθαρισμός του δικτύου θέρμανσης και των σωμάτων αποτελεί μια σοβαρή εργασία προληπτικής συντήρησης που μπορεί να μας δώσει λύσεις στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζουν τα παλιά κυκλώματα θέρμανσης που λειτουργούν με νερό και φυσικά να αποφευχθούν προβλήματα στο νέο λέβητα.

Ο σωστός χημικός καθαρισμός του κυκλώματος θέρμανσης απομακρύνει το μεγαλύτερο μέρος των οξειδίων του μετάλλου – μαγνητίτη ακόμα και από τα δύσκολα σημεία ,περιορίζει άμεσα και σημαντικά τη συνέχεια της διάβρωσης, αυξάνει την απόδοση ενός κυκλώματος έως και 35% σε συστήματα που φαινομενικά λειτουργούν και δεν έχουν θέματα ενώ σε συστήματα που αντιμετωπίζουν προβλήματα, η απόδοση μπορεί να αυξηθεί έως και 70%.

Η συντήρηση με χημικό καθαρισμό είναι προτιμότερο να γίνει κατά την διάρκεια της εαρινής περιόδου, που δουλεύει το κύκλωμα της θέρμανσης και μεγάλο μέρος του μαγνητίτη είναι σε αιωρούμενη και μαλακή μορφή, οπότε είναι και αποτελεσματικότερη η απομάκρυνση του με πιο ήπια καθαριστικά.

Βασική προϋπόθεση για να μπορεί να γίνει χημικός καθαρισμός σε ένα κύκλωμα θέρμανσης είναι να είναι λειτουργικοί οι διακόπτες σωμάτων ,να ανοίγουν και να κλείνουν.

Πόσο απαραίτητη είναι η εγκατάσταση  μαγνητικού φίλτρου στις αντικαταστάσεις αλλά και στις νέες εγκαταστάσεις λεβήτων;

Κάθε σύστημα  που χρησιμοποιεί το νερό για μεταφορά θερμικού φορτίου, είτε για θέρμανση είτε για ψύξη είναι πολύ πιθανό με την πάροδο του χρόνου να μην έχει σωστή κυκλοφορία.

Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το νερό διαβρώνει τα μεταλλικά στοιχεία του συστήματος και δημιουργεί μαύρα οξείδια του σιδήρου που συσσωρεύονται σε διάφορα σημεία μέσα στο σύστημα.

Τα οξείδια αυτά:

  • Φράζουν βάνες
  • Επιβαρύνουν την λειτουργία των κυκλοφορητών
  • Βουλώνουν εναλλάκτες θερμότητας
  • Διαβρώνουν τα σώματα (όταν υπάρχουν)
  • Μειώνουν την απόδοση του συστήματος
  • Προκαλούν βλάβες

 

Πώς λειτουργούν τα μαγνητικά φίλτρα?

Ενώ υπάρχει μεγάλος αριθμός διαμορφώσεων, τα περισσότερα μαγνητικά φίλτρα λειτουργούν με την παραγωγή μαγνητικού πεδίου ή ζωνών φόρτωσης που συλλέγουν μαγνητικά σωματίδια σιδήρου και χάλυβα. Οι μαγνήτες είναι διατεταγμένοι γεωμετρικά για να σχηματίσουν ένα μαγνητικό πεδίο που έχει μη ομοιόμορφη πυκνότητα ροής.

Τα σωματίδια διαχωρίζονται πιο αποτελεσματικά όταν υπάρχει ισχυρή μαγνητική κλίση (ρυθμός αλλαγής της ισχύος του πεδίου με την απόσταση) από το χαμηλό στο υψηλό. Με άλλα λόγια, όσο υψηλότερη είναι η μαγνητική κλίση, τόσο ισχυρότερη είναι η μαγνητική δύναμη που προσελκύει τα σωματίδια που τα έλκουν προς τις ζώνες φόρτωσης. Η αντοχή της μαγνητικής κλίσης καθορίζεται από την πυκνότητα ροής, την απόσταση και την ευθυγράμμιση των μαγνητών.

Related Posts