ΝΕΑ

Tips εξοικονόμησης ενέργειας το χειμώνα

tips-exoikonomisis-energeias-to-xeimona

Ψάχνετε εύκολους και πρακτικούς τρόπους για να εξοικονομήσετε ενέργεια και χρήματα; Διαβάστε παρακάτω πως θα το πετύχετε.

Χρησιμοποιήστε το κλιματιστικό

Ένα κλιματιστικό ενεργειακής κλάσης Α, παρέχει πάνω από 3,5 φορές περισσότερη θερμότητα, από το ρεύμα που καταναλώνει. Θα πρέπει ωστόσο να προσέξετε την ισχύ του. Όσο πιο μεγάλος είναι ο χώρος, τόσο μεγαλύτερη ισχύ πρέπει να έχει το κλιματιστικό, έτσι ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει.

Η ρύθμιση της λειτουργίας του κλιματιστικού, στην ελάχιστη διαθέσιμη θερμοκρασία το καλοκαίρι και στη μέγιστη διαθέσιμη θερμοκρασία το χειμώνα δεν ενδείκνυται. Κάθε φορά που ανεβάζουμε (για καλοκαίρι) ή κατεβάζουμε (για χειμώνα) τη θερμοκρασία στο κλιματιστικό κατά 1 βαθμό κελσίου (π.χ. από 24oC σε 25οC) εξοικονομούμε ηλεκτρικό ρεύμα κατά περίπου 11%.

Χρησιμοποιήστε αφυγραντήρες

Η χρήση αφυγραντήρων τον χειμώνα συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας, διότι όταν υπάρχουν χαμηλά επίπεδα υγρασίας απαιτείται λιγότερος χρόνος για να ζεσταθεί ένας χώρος και ταυτόχρονα δημιουργείται μία πιο υγιεινή ατμόσφαιρα. Επιπλέον, αερίστε τακτικά τα δωμάτια του σπιτιού ώστε να αποτρέπεται ο σχηματισμός συμπυκνωμάτων υδρατμών και μούχλας

Μη βάζετε εμπόδια στα θερμαντικά σώματα

Τα θερμαντικά σώματα δεν πρέπει να είναι σκεπασμένα, π.χ. με καλύμματα, ή να εμποδίζεται η απόδοσή τους από έπιπλα.

Ντύστε το σπίτι σας

Τοποθετήστε χαλιά ή μοκέτες για να καλύψετε το πάτωμα σας. Εκτός από άνεση, θα σας προσφέρουν σημαντική θερμομόνωση καθώς η ζέστη θα διατηρηθεί για περισσότερη ώρα.

Απομονώστε τους χώρους που δεν χρησιμοποιείτε

Φροντίστε να κλείσετε τα σώματα και τις εσωτερικές πόρτες στα δωμάτια που δεν χρησιμοποιείτε και ειδικά σε αυτά που οδηγούν σε διαδρόμους. Έτσι θα κλείσετε τις φυσικές διόδους αέρα, εμποδίζοντας το ζεστό αέρα να διαφύγει μέσα από το σπίτι.

Σωστή στεγάνωση σε πόρτες και παράθυρα

Σύμφωνα με μελέτες, όταν τραβηχτούν, οι κουρτίνες μπορούν να μειώσουν την απώλεια θερμότητας από ένα ζεστό δωμάτιο έως και 10%. Επίσης, μπορείτε να βάλετε μεμβράνες σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες.

Αντικαταστήστε τους απλούς λαμπτήρες με led

Η αντικατάσταση κάθε απλού λαμπτήρα φωτισμού με λαμπτήρα ενεργειακής απόδοσης μπορεί να εξοικονομήσει έως και 13 ευρώ ανά έτος, στο κόστος των λογαριασμών σας.

Απενεργοποιήστε τις συσκευές που δεν χρησιμοποιείτε

Οι συσκευές σε κατάσταση αναμονής σπαταλούν ενέργεια και χρήματα. Κλείστε την τηλεόραση από το διακόπτη και όχι από το τηλεκοντρόλ, βγάλτε τον υπολογιστή σε αναστολή λειτουργίας και όχι σε κατάσταση αναμονής, βγάλτε τις συσκευές από την πρίζα, όταν δεν χρησιμοποιούνται.

Ακολουθήστε τα παραπάνω tips για να απολαύσετε αυτόν το χειμώνα την ιδανική ατμόσφαιρα στο σπίτι σας, κρατώντας τους λογαριασμούς σε χαμηλά επίπεδα.

Related Posts