Το καθάρισμα των σωμάτων θέρμανσης είναι σημαντικό καθώς, εκτός από την ανεπιθύμητη σκόνη, ένα βρώμικο σώμα επηρεάζει και την ένταση της θερμοκρασίας και απελευθερώνει δυσάρεστες οσμές στον χώρο. Αν λοιπόν, έχετε την απορία πως θα καθαρίσετε αποτελεσματικά τα καλοριφέρ σας, συνεχίστε την ανάγνωση.
Πανί και σφουγγάρι
Όσον αφορά στην εξωτερική επιφάνεια, τα πράγματα είναι αρκετά εύκολα καθώς ένα πανί και ένα σφουγγάρι είναι αρκετά. Αρχικά με ένα καθαρό και απαλό πανί προσπαθήστε να αφαιρέσετε την περισσότερη σκόνη. Έπειτα, χρησιμοποιήστε ένα νωπό σφουγγάρι και περάστε με αυτό όλη την επιφάνεια.
Για το εσωτερικό, αρκεί να ξεκουμπώσετε το καπάκι του. Αν το καλοριφέρ δεν έχει έχει καπάκι, ή είναι παλιου τύπου (φέτες), η διαδικασία είναι πιο εύκολη, καθώς δεν χρειάζεται να αφαιρέσετε κάτι.
Αέρας υπό πίεση
Χρησιμοποιήστε αέρα υπό πίεση (όπως αυτόν που προορίζεται για το καθάρισμα του πληκτρολογίου) για να απομακρύνετε την σκόνη. Αν το καλοριφέρ δεν έχει κάλυμμα, χρησιμοποιήστε τον αέρα για να καθαρίσετε τα δύσκολα σημεία και τα σημεία των σωληνώσεων.
Ηλεκτρική σκούπα
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρική σκούπα, τοποθετώντας το βουρτσάκι στο στόμιό της. Ακουμπήστε το κοντάρι της ηλεκτρικής σκούπας στο πανω και το κάτω μέρος των εσωτερικών ραβδώσεων του καλοριφέρ. Έτσι, θα καταφέρετε να καθαρίσετε το μεγαλύτερο μέρος της σκόνης.
Χάρακας και πανί
Μια σωτήρια τεχνική, αν το καλοριφέρ σας είναι παλιού στυλ, είναι η χρήση χάρακα. Πάρτε έναν χάρακα και τυλίξτε τον με ένα απλό πανί. Χρησιμοποιήστε την άκρη του χάρακα για να διεισδύσετε στις μικρές εσοχές που κάνουν οι φέτες του καλοριφέρ μεταξύ τους και απαλλαγείτε από την σκόνη σε αυτά τα σημεία.
Ατμοκαθαριστής
Με τον ατμοκαθαριστή μπορείτε να καθαρίσετε το εσωτερικό του καλοριφέρ, εύκολα, γρήγορα και απλά, χωρίς πολλές αλλαγές ή μετακινήσεις.
Extra Tips
- Καθαρίζετε το καλοριφέρ μία φορά κάθε δύο εβδομάδες, ειδικά αν είναι σε εποχή που ανάβει συχνά, με ένα απαλό πανί. Αυτό θα σας βοηθήσει να το διατηρήσετε καθαρό καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν.
- Αποφύγετε να ρίξετε νερό απευθείας στο καλοριφέρ – το νωπό πανί αρκεί για να απομακρύνετε ακόμα και τη σκόνη που επιμένει.