ΝΕΑ

7 σημεία προσοχής για την επιλογή του σωστού ηλιακού

7-simeia-prosoxis-gia-tin-epilogi-svstou-iliakou

Ο Ηλιακός Θερμοσίφωνας είναι η πιο διαδεδομένη εφαρμογή για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης με την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας. Οι βασικότεροι λόγοι της επιτυχίας του ηλιακού θερμοσίφωνα στην παγκόσμια αγορά είναι το χαμηλό του κόστος, η γρήγορη απόσβεσή του, η εύκολη εγκατάσταση και η αξιόπιστη λειτουργία του. Τα βασικά μέρη ενός ηλιακού θερμοσίφωνα είναι η δεξαμενή και ο ηλιακός συλλέκτης. Η καλή απόδοση του συστήματος εξαρτάται κυρίως από την τεχνολογία του συλλέκτη που παράγει τη θερμική ενέργεια.  Η ποιότητα της δεξαμενής, όπου γίνεται η προσωρινή αποθήκευση του ζεστού νερού χρήσης, είναι επίσης σημαντική, αφενός για τη μακροζωία του συστήματος και αφετέρου για την διατήρηση του ζεστού νερού.

Τι πρέπει να προσέξουμε για να επιλέξουμε ηλιακό θερμοσίφωνα?

  1. Χωρητικότητα Δεξαμενής

Η επιλογή πρέπει να γίνεται με βάση τα άτομα που θα καταναλώνουν ζεστό νερό. Η διεθνής πρακτική συνιστά 40 λίτρα ανά άτομο.

Προσοχή: σε μη πιστοποιημένα προϊόντα η ονομαστική χωρητικότητα απέχει αρκετά από την πραγματική.

  1. Τεχνολογία Επιλεκτικού Συλλέκτη

Επιλεκτικός είναι ο συλλέκτης, ο οποίος έχει υποστεί ειδική επεξεργασία σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας εν κενώ, με αποτέλεσμα τη μέγιστη ηλιακή απορρόφηση (α = 96%) και την ελάχιστη απώλεια ενέργειας ή εκπομπή (ε = 3%). Η βελτίωση στην απόδοση είναι 30% περίπου σε σχέση με έναν μη επιλεκτικό συλλέκτη και είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τους χειμερινούς μήνες περιορισμένης ηλιοφάνειας.

  1. Αναλογία Δεξαμενής – Συλλέκτη

Ανάλογα με την τεχνολογία του συλλέκτη και ανάλογα με αν το ζητούμενο είναι η υψηλή θερμοκρασία του νερού ή η αποδοτικότητα του συστήματος επιλέγουμε το μέγεθος την αναλογία των λίτρων της δεξαμενής με τα τ.μ. της επιφάνειας του συλλέκτη.

Το σημείο ισορροπίας για επιλεκτικούς συλλέκτες 65 λίτρα/τ.μ. και για τους συλλέκτες σωλήνων κενού είναι 75 λίτρα/τ.μ.

  1. Αντισκωριακή Προστασία Δεξαμενής

Η πιο ενδεδειγμένη και υγιεινή μέθοδος για την μακροχρόνια αντισκωριακή προστασία του εσωτερικού της δεξαμενής είναι η επισμάλτωση (εμαγιέ).

Υπάρχουν τέσσερις κύριες τεχνικές επισμάλτωσης που διαφέρουν πολύ σε ποιότητα:

  • Η πρώτη και καταλληλότερη είναι το Direct Enameling (σύμφωνα με το πρότυπο DIN 4753/3).
  • Η δεύτερη σε αξία είναι το Double Enameling.
  • Η τρίτη ποιοτικά μέθοδος είναι το Powder Enameling (ηλεκτροστατικό εμαγιέ).
  • Η τέταρτη (που καλό είναι να αποφεύγεται) είναι η Εποξειδική Ρητίνη.

Ο ανοξείδωτος χάλυβας επίσης είναι μία επιλογή αλλά διεθνώς δεν χρησιμοποιείται λόγω της αδυναμίας σωστής συγκόλλησής του και του φαινομένου της μικροδιάβρωσης που παρουσιάζει όταν χρησιμοποιείται για αποθήκευση ζεστού νερού.

 

  1. Σύνδεση του Συλλέκτη με τη Δεξαμενή

Οι σωλήνες που συνδέουν τον (τους) συλλέκτη (ες) με τον θερμικό εναλλάκτη της δεξαμενής (jacket) πρέπει να είναι από υλικό που αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες, να έχουν μεγάλη διατομή και να είναι καλά μονωμένοι.

Οι δύο πιο ενδεδειγμένες λύσεις είναι οι πολυστρωματικοί σωλήνες και οι εύκαμπτοι (flexib) ανοξείδωτοι σωλήνες. Ο χαλκοσωλήνες είναι επίσης μία καλή επιλογή αλλά λόγω υψηλότερου κόστους αλλά και λόγω της μεγάλης τριβώδους ροής που προκαλούν δεν είναι η βέλτιστη λύση.

Προσοχή: Οι απλοί μαύροι σωλήνες (tuborama κλπ.) δεν ενδείκνυνται διότι δεν αντέχουν θερμοκρασίες άνω των 90 βαθμών που αναπτύσσονται στους συλλέκτες νέας τεχνολογίας.

 

  1. Εγγύηση

Ελλείψει ικανού θεσμικού πλαισίου, οι εγγυήσεις που συνοδεύουν τους ηλιακούς θερμοσίφωνες είναι ποικίλες και μερικές φορές παραπλανητικές.

Όταν επιλέγουμε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα πρέπει να διαβάσουμε καλά όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις της εγγύησης προτού κρίνουμε την αξία της.

7. Πιστοποιήσεις και Σήματα Ποιότητας

Το πλέον αναγνωρισμένο σήμα ποιότητας για ηλιακά θερμικά συστήματα στην Ευρώπη είναι το Solar Keymark. Το Solar-Keymark πιστοποιεί τόσο την μέθοδο παραγωγής και την ποιότητα του προϊόντος όσο και την απόδοσή του.

THE SOLAR KEYMARK

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε μας ή επικοινωνήστε μαζί μας στο 2310440844

Related Posts