ΝΕΑ

Tips εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων για τη χρήση κλιματιστικών

tips-eksikonomisis-kai-xrimaton_1024x720

Τα κλιματιστικά αποτελούν πλέον απαραίτητο εργαλείο και όχι πολυτέλεια για το κάθε νοικοκυριό. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές μας που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων αλλά και κατανάλωσης ενέργειας από τη σωστή επιλογή και χρήση του κλιματιστικού σας.

Επιλέξτε ένα κλιματιστικό ενεργειακής κλάσης τουλάχιστον Α

Η ενεργειακή κλάση αντικατοπτρίζει την ενεργειακή απόδοση της συσκευής και αξιολογείται από Α μέχρι G ή από Α+++ μέχρι D. Όσο υψηλότερη η ενεργειακή κλάση τόσο χαμηλότερη η ενεργειακή κατανάλωση. Για παράδειγμα η αντικατάσταση μιας κλιματιστικής μονάδας ενεργειακής κλάσης C, με μια κλιματιστική μονάδα Α+, οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 34%.

Σωστή διάσταση

Η σωστή διάσταση του κλιματιστικού αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα εξοικονόμησης ενέργειας. Εκτός από τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου, υπολογίστε και άλλους παράγοντες όπως ο προσανατολισμός, τα ανοίγματα, ο όροφος κ.α. Ένα μεγαλύτερο κλιματιστικό από τις ανάγκες του χώρου καταλήγει να καταναλώνει μέχρι και 50% περισσότερη ενέργεια.

Τεχνολογία Inverter

Επιλέξτε κλιματιστικό με τεχνολογία inverter. Το κόστος αγοράς μπορεί να είναι λίγο πιο ακριβό αλλά σε βάθος χρόνου η εξοικονόμηση χρημάτων είναι πολύ σημαντική.

Ρυθμίστε σωστά τη θερμοκρασία

Η ιδανική θερμοκρασία ενός εσωτερικού χώρου κυμαίνεται από 20-27 oC και δεν πρέπει να υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας με το εξωτερικό περιβάλλον (όχι μεγαλύτερη των 10 βαθμών, στην ψύξη ενώ στη θέρμανση από 20-22 oC). Η απότομη μετάβαση από το δροσερό περιβάλλον στη ζέστη, καταπονεί πολύ τον οργανισμό μας. Επιπλέον, όσο πιο χαμηλά ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού στη λειτουργία ψύξης, τόσο περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνουμε. Αντίστοιχα και στη λειτουργία θέρμανσης να μην ξεφεύγουμε από τους προτεινόμενους 22 oC διαφοράς εσωτερικής-εξωτερικής θερμοκρασίας.

Κρατήστε τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού κλειστές τις κουρτίνες και τα στόρια

Αυτό θα βοηθήσει στο να διατηρήσετε μία μεγάλη ποσότητα της ζέστης έξω από το σπίτι αλλά και να σταθεροποιήσετε τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού. Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ κρατώντας κλειστές τις κουρτίνες και τα παντζούρια τις πολύ ζεστές μέρες γλιτώνετε από το 45% της ζέστης που θα εισχωρούσε το σπίτι σας αν τα είχατε όλα ανοιχτά.

Σωστή συντήρηση

Η σωστή συντήρηση του κλιματιστικού σας πρέπει να γίνεται τακτικά και φυσικά ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή. Καθαρίστε κατά τις περιόδους  συστηματικής χρήσης αρκετά συχνά τα φίλτρα για να επιτύχετε καλύτερη λειτουργία του κλιματιστικού και να μειώσετε τη κατανάλωση ενέργειας.

Γνωρίζατε ότι τα βρώμικα φίλτρα μειώνουν την απόδοση του κλιματιστικού σας κατά 2%, με αποτέλεσμα να δαπανάται περισσότερο ρεύμα χωρίς να έχετε αποτέλεσμα στη θερμοκρασία του χώρου.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο 2310440844 ή μέσω της σελίδας Επικοινωνία

Related Posts