ΝΕΑ

Η ιδανική θερμοκρασία στους χώρους του σπιτιού

idaniki thermokrasia sto spiti

Ένα από τα ερωτήματα που απασχολεί πολύ κόσμο είναι αυτό της ιδανικής θερμοκρασίας στους χώρους του σπιτιού, τόσο τους καλοκαιρινούς όσο και τους χειμερινούς μήνες.

Η σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας συμβάλει όχι μόνο σε πιο άνετες συνθήκες διαβίωσης αλλά και σε εξοικονόμηση χρημάτων.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Ενέργειας της Γαλλίας (ADEME), η κατάλληλη θερμοκρασία στους χώρους του σαλονιού, της τραπεζαρίας καθώς και του παιδικού δωματίου είναι 19 βαθμοί Κελσίου.

Το χειμώνα στην κρεβατοκάμαρα, η θερμοκρασία πρέπει να μειωθεί στους 17 βαθμούς, ενώ στο μπάνιο, που τις περισσότερες φορές θέλουμε περισσότερη ζέστη, η ιδανική θερμοκρασία είναι 22 βαθμοί. Το καλοκαίρι σημαντικότερη είναι η διατήρηση της διαφοράς θερμοκρασίας με το εξωτερικό περιβάλλον, και αυτή θα πρέπει να είναι της τάξεως των 6-9 βαθμών.

Τέλος, όσο αφορά τους χώρους εργασίας, η ιδανική θερμοκρασία είναι μεταξύ 20 και 23 βαθμών Κελσίου.

Οι θερμοκρασίες αυτές βασίζονται σε στατιστικές παρατηρήσεις και είναι προφανές ότι μπορούμε να τις διαφοροποιήσουμε ανάλογα με τις συνήθειες μας. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η αλλαγή της θερμοκρασίας, έστω κατά 1 βαθμό, οδηγεί σε αυξημένη κατανάλωση από 5 μέχρι 20%.

Ο ρόλος της υγρασίας

Εκτός από τη θερμοκρασία, έτσι και η υγρασία του σπιτιού μας πρέπει να διατηρείται σε κάποια σταθερά επίπεδα, ώστε να διασφαλίζονται η υγεία των ενοίκων αλλά και η καλή κατάσταση του σπιτιού.

Ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας, τα επίπεδα υγρασίας μπορούν να επηρεάσουν την άνεση μέσα στο σπίτι καθώς και την καλή λειτουργία του συστήματος θέρμανσης και κλιματισμού

Το ιδανικό επίπεδο υγρασίας για έναν εσωτερικό χώρο είναι γύρω στο 40%–60% και μπορεί να μετρηθεί με ένα υγρόμετρο. Ωστόσο, τους χειμερινούς μήνες, το επίπεδο αυτό διατηρείται πιο δύσκολα και η μέση ζώνη άνεσης είναι κοντά στο 40%-50%.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε τα σωστά επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας στο σπίτι μας;

Το χειμώνα:

  • Φροντίζουμε να αερίζουμε τους χώρους μας τις μεσημεριανές ώρες, για να εκμεταλλευτούμε τη φυσική θερμότητα, έχοντας κλείσει τη θέρμανση.
  • Κατά τη διάρκεια της ημέρας ανοίγουμε τις κουρτίνες και τα παντζούρια, αφήνοντας τον ήλιο να ζεστάνει το χώρο μας.
  • Το βράδυ κλείνουμε κουρτίνες και παντζούρια για να κρατήσουμε τη ζέστη. Επιπλέον, κρατάμε κλειστές και τις εσωτερικές πόρτες.

Το καλοκαίρι:

  • Αερίζουμε το σπίτι κατά τις πρώτες πρωινές ώρες και έχοντας κλείσει το κλιματιστικό, για να εκμεταλλευτούμε τη φυσική δροσιά.
  • Κατεβάζουμε τις τέντες και τα σκίαστρα για να προστατεύσουμε το σπίτι από τον ήλιο.

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για οποιαδήποτε διευκρίνηση, επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά στο 2310-440844 ή μέσω της σελίδας Επικοινωνία.

Related Posts