ΝΕΑ

Αντλία θερμότητας. Υψηλών, χαμηλών ή μεσαίων θερμοκρασιών;

antlia-thermotitas-ht-lt-mt

Με το κόστος θέρμανσης συνεχώς να αυξάνεται, η κάλυψη μίας εκ των βασικών αναγκών έχει φτάσει να αποτελεί για πολλούς ανθρώπους πολυτέλεια. Με τις τιμές ενέργειας να αυξάνονται συνεχώς και τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης να έχουν υψηλό κόστος λειτουργίας και βλαβερές συνέπειες για το περιβάλλον, πολλοί είναι εκείνοι που θα αναζητήσουν καλύτερες και πιο αποδοτικές εναλλακτικές λύσεις.

Τα τελευταία χρόνια οι λύσεις που προτείνονται είναι αρκετές και εστιάζουν κυρίως στην μείωση του κόστους θέρμανσης, ακόμη και με την επαναφορά παλαιότερων τεχνολογιών (ηλεκτρικοί θερμοσυσσωρευτές, σόμπες, αερόθερμα, ενεργειακά τζάκια), που υπόσχονται σημαντική οικονομία στην θέρμανση.

Επειδή οι τιμές ενέργειας αναπροσαρμόζονται διαρκώς και παρόλο που πολλές από τις εναλλακτικές λύσεις που προτείνονται έχουν στην πραγματικότητα δαπανηρό κόστος λειτουργίας, δημιουργείται στον καταναλωτή η εντύπωση πως, εφόσον ένας ηλεκτρικός λέβητας ή ένα πάνελ υπέρυθρων ζεσταίνουν επαρκώς την κατοικία του, αποτελούν αναγκαστικά και την πιο οικονομική επιλογή.

Στην πραγματικότητα, ο οικονομικότερος τρόπος θέρμανσης αλλά και ευκολότερος, είναι η αντλία θερμότητας. Σε παλαιότερη έρευνα του Εργαστηρίου Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του ΕΜΠ με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ για τη σύγκριση κόστους θέρμανσης των διαφορετικών προτεινόμενων τεχνολογιών, η αντλία θερμότητας είχε ξεκάθαρη υπεροχή στο κόστος λειτουργίας, τόσο σε σχέση με τα συμβατικά συστήματα πετρελαίου και αερίου, όσο και με τις υπόλοιπες εναλλακτικές.

Με δεδομένο συνεπώς πως ο οικονομικότερος τρόπος θέρμανσης είναι η χρήση συστήματος αντλίας θερμότητας, ακολουθούν οι διαθέσιμες προτάσεις για τους τύπους αντλίας θερμότητας που ταιριάζουν στη δική σας εφαρμογή.

  • Aντλία θερμότητας αέρος νερού προσαγωγής έως 50-55 ( χαμηλών θερμοκρασιών )

Τα συγκεκριμένα συστήματα είναι σχεδιασμένα ώστε στη λειτουργία θέρμανσης να έχουν τις βέλτιστες αποδόσεις σε θερμοκρασίες νερού προσαγωγής κοντά στους 35℃, συνεπώς είναι ιδανικά για χρήση με ενδοδαπέδια θέρμανση ή μονάδες fan coils.

  • Αντλία θερμότητας αέρος νερού προσαγωγής 60-70 ( μεσαίων θερμοκρασιών)

Οι επονομαζόμενες και αντλίες μεσαίων θερμοκρασιών θερμότητας έχουν δυνατότητα προσαγωγής νερού θερμοκρασίας 60-70℃.

Το κοινό χαρακτηριστικό των αντλιών μεσαίων θερμοκρασιών με νέο ψυκτικό μέσω R32, είναι η βελτιωμένη αποδοτικότητα σε όλο το θερμοκρασιακό εύρος σε σύγκριση με τις μονάδες χαμηλών θερμοκρασιών με ψυκτικό R410a.

Aυτές οι μονάδες ενδείκνυνται για χρήση με ενδοαδαπέδια ή fan coils και η δυνατότητα ακόμη υψηλότερης θερμοκρασίας είναι η αποτελεσματική στην παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.

  • Αντλία θερμότητας αέρος νερού προσαγωγής 80 ( υψηλών θερμοκρασιών)

Η συγκεκριμένη τεχνολογία χρησιμοποιεί δύο ανεξάρτητα ψυκτικά κυκλώματα με διαφορετικό ψυκτικό μέσο. Υπάρχει στην αγορά εδώ και αρκετά χρόνια αποτελώντας τη λύση τόσο για συστήματα θέρμανσης όσο και ψύξης.  Δύο inverter συμπιεστές αναλαμβάνουν ο μεν πρώτος να μεταφέρει τη θερμότητα που απορροφάται στον εναλλάκτη της εξωτερικής μονάδας προς το δεύτερο κύκλωμα για τον βέλτιστο βαθμό απόδοσης και ο δεύτερος την ανύψωση του σημείου συμπύκνωσης σε τέτοιο επίπεδο ώστε να υπάρξει επιθυμητή θερμοκρασία προσαγωγής (35-80℃).

Αυτές οι μονάδες ενδείκνυνται για αντικατάσταση συμβατικών συστημάτων θέρμανσης με χρήση θερμαντικών σωμάτων και κάλυψη αναγκών ζεστού νερού χρήσης.

Η χρήση της αντλίας θερμότητας στη θέρμανση των κατοικιών είναι αδιαμφισβήτητα ο οικονομικότερος τρόπος θέρμανσης. Οι αντλίες θερμότητας χαμηλών και μεσαίων θερμοκρασιών αποτελούν ιδανική λύση για θέρμανση αλλά και για ψύξη στις καινούριες κατοικίες σε συνδυασμό με ενδοδαπέδια συστήματα θέρμανσης και δροσισμού και μονάδες fan coils.

Σε εφαρμογές αντικατάστασης συμβατικού συστήματος πετρελαίου και κλασσικών θερμαντικών σωμάτων που απαιτούν υψηλές θερμοκρασίες προσαγωγής, η χρήση αντλίας θερμότητας τεχνολογίας cascade της Daikin (αλληλουχία δύο συμπιεστών) προσφέρει την πλέον αποδοτική λύση όσον αφορά το κόστος λειτουργίας και παράλληλα την πιο εγγυημένη όσον αφορά τη δυνατότητα επίτευξης της θερμοκρασίας ακόμα και των 80℃ ανεξαρτήτως της εξωτερικής θερμοκρασίας.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο 2310 440844 και μέσω της σελίδας Επικοινωνία

 

Related Posts